Подготовка на терен за изграждане на опитно поле започна в ОУ „Иван Хаджийски“

Почиства се и се обработва задната част на двора, която граничи с църквата.

Подготовка на терен за изграждане на опитно поле
Подготовка на терен за изграждане на опитно поле

До преди няколко години там се помещаваха учебни и помощни сгради, които в последствие бяха разрушени.

Подготовка на терен за изграждане на опитно поле

До сега на мястото имаше отломки и строителни отпадъци, които ние събрахме. За целта, през пролетната ваканция направихме доброволна бригада от учители, включиха се и колеги от непедагогическия персонал. Успяхме да разчистим терена и „Комунални услуги“ вече започнаха извозването на отпадъците. Предстои изравняване и засипване с пръст. Разрушена е  част от подпорната стена, за изграждането на която ще търсим съдействие от община Троян – разказа директорът Ралица Бенчева и добави – Мястото трябва да стане безопасно, полезно и красиво. Едно опитно поле е идеално решение в тази посока. Още повече, че от новата учебна година въвеждаме разширено изучаване на технологии и предприемачество в 5 клас. С други думи, децата ще се изучават градинарство, готварство, в шести клас ще въведем и шивачество, а в седми  ще се насочим и към естетически професии.

Целта е учениците да получат възможност за ранно професионално ориентиране от една страна, а от друга – до завършване на основното си образование вече да имат изградени практически  умения и възпитани трудови навици.

Освен опитното поле, ще оборудваме и  готварския кабинет. За него кандидатствахме по програма „Обществен форум“. Кабинетът също е много важен за стартирането на новата паралелка в пети клас.“