УЧИТЕЛИ ОТ ОУ “ИВАН ХАДЖИЙСКИ“ – НА СРЕЩА С ЛОВЧАНСКИЯ ВЛАДИКА

Учители от начален етап и ръководството на ОУ „Иван Хаджийски“ участваха в работна среща по въпросите, свързани с преподаване на религия в училище.

Учители от начален етап и ръководството на ОУ „Иван Хаджийски“ участваха в работна среща по въпросите, свързани с преподаване на религия в училище. Тя се проведе в Троян на 31 януари 2020 г.

На срещата присъстваха Негово Високопреосвещенство ловчанския митрополит Гавриил, ловешкият отец Любомир Казашки,  отец Марин Божков и дякон Войден Божков от троянската църква. От Регионалното управление на образованието – Ловеч участваха експертите Светла Христова и Стоянка Цанова, от Община Троян – кметът Донка Михайлова и заместник-кметът Розалина Русенова. Образователните институции бяха представени от директори на училища и на детски градини и от учители.

Идеята на срещата бе да се инициират и създадат групи по изучаване на религия и християнски ценности в училищата и в детските градини на територията на община Троян. Посочени бяха добри примери, свързани с това, както и механизмите, по които е възможно да се случи на практика. Първата стъпка направена в тази посока, беше настоящата среща между църковна и общинска власт и образователните институции.

Предстои в училищата и детските градини да бъдат проведени работни срещи с отец Марин и учители, на които да се изясни има ли квалифицирани преподаватели, които да обучават децата по религия и как точно да се случи това в конкретната образователна институция. След това ще бъдат проведени и родителски срещи, на които родителите също да бъдат запознати с възможностите за обучение и възпитание на децата в християнски ценности.