Ученици и учители от ОУ „Иван Хаджийски“ – Троян се включиха в националния крос „По стъпките на Васил Левски“

награда Петър Игнатов крос По стъпките на Левски

За поредна година Петър Игнатов (6 А клас) се нареди сред медалистите, заемайки второ място. Ентусиазирано в кроса се включиха също Любомир Ангелов, Васил Киряков, Атанас Киряков, Борис Иванов и Петър Руменов от 5 А клас.

Троянският крос „По стъпките на Левски“ се провежда за 12-ти пореден път. Инициативата е подета през 2009 г. Маршрутът съвпада с пътя, по който Апостолът е посещавал над 10 пъти Троян – от мястото, където някога е бил ханът Васил Спасов, през мах. Райковска, Дрянската махала и финал в Троянския манастир, където Апостола е имал съратници и също е пребивавал неведнъж.

По традиция, кросът се проведе на три дистанции:   12 км за най-добрите, 8 км за средно подготвените участници и 3 км за най-малките и за любителите.

На финала пред входа на манастира участниците получиха чай. След малка почивка те посетиха троянската света обител, където игуменът и братята разказаха за Левски и участието на монасите в революционния комитет. Там се проведе и награждаването на победителите. А всички желаещи имаха възможност да разгледат безплатно музея на „Васил Левски“ в манастира.