Поклонихме се пред героите от битката за Троянския проход

Ученици и учители от ОУ „Иван Хаджийски“ се включиха в тържественото отбелязване на 143 – годишнината от битката за Троянския проход.

Борбата между българи, руснаци, финландци и турци продължава цели 5 денонощия, от 23 до 26 декември (3-7 януари) 1878 г. В късната нощ, около 1.10 часа, на 7 януари, най-високата част на прохода – Орлово гнездо, е превзета.

При невероятно тежки зимни условия, сняг и -20 градусови температури, отрядът на генерал-лейтенант Павел Карцов преодолява един от най-високите и недостъпни проходи на Стара планина – Троянския проход.

26 човека са убити, 62-ма са ранени, 6-ма изчезнали безследно,  48 измръзнали са измръзнали. Спускането по южния склон на прохода предизвиква недоумение сред турското командване. Свидетелството на турски парламентьор е убедително: „Телеграфът донесе вестта за преминаването на русите през Троян. На всички това ни се стори дори невероятно. През Троян?! И то зиме?! Откровено казано, ние не повярвахме на това известие.“

Превземането на Троянския проход предизвиква паника сред турските сили в Стрямската долина. Отрядът на генерал Карцов с лекота овладява с. Христо Даново, гр. Сопот, гр. Карлово и с. Калояново. В следващите бойни действия достига до Галиполи.

Битката за Троянския проход е последният епизод на една от многото величави битки в епичната руско-турска война, донесла на българския народ 5 века чаканата свобода.