„Детектив в конака“

Открит урок в Музея
Снимка: Марек Макнев

В открито урок по Гражданско образование участваха ученици от пети клас от ОУ „Иван Хаджийски“.

Урокът се проведе в Музея на художествените занаяти в Троян. Ръководител на групата по Гражданско образование в ОУ „Иван Хаджийски“ е Весела Миревска. Дейността е част от Националната програма по занимания по интереси.

Заниманието беше озаглавено „Детектив в конака“ . Темата му беше свързана с революционното движение в троянския край.

Дни преди това петокласниците посетиха експозицията „Възраждане“, която се намира в реставрирания конак. Там те се подготвиха теоретично за предстоящия урок, под ръководството на музейния гид Венета Илиева.  Тя и Весела Миревска организираха и проведоха изключително атрактивно интерактивно занимание. Активно се включиха не само учениците, но и част от учителите от ОУ „Иван Хаджийски“. Гост на събитието беше и Красимир Киряков – председател на Обществения съвет към ОУ „Иван Хаджийски“.

Решаване на кръстословица, подреждане на пъзел, разглеждане на истинско оръжие от музейната сбирка бяха само част от щрихите, които дадоха общия уникален рисунък на събитието. Много любопитни факти от живота и дейността на хайдутите и революционерите от троянския край бяха представени на учениците по интересен и достъпен начин. За децата беше подготвена и специална работна тетрадка, а визуализацията се подпомагаше и от мултимедийна презентация.

Елеонора Авджиева, управител на Музея на занаятите, поздрави участниците в събитието и пожела добрата практика на сътрудничество между ръководената от нея институция и училището да бъде мултиплицирана и в бъдеще.