НАГРАДИ „БРИЗБИ“

Официалната церемония по връчването на наградите „Бризби“ се състоя за 31 път в ОУ „Иван Хаджийски“ – гр. Троян.

31 ученици бяха удостоени с приза за издигане имиджа на училищата, в които учат, за високи постижения в областта на науката, спорта и културата!

Наградата се връчва в чест и памет на Константин Хаджикалчев, дарител на средства за построяването на общежитийната част на ОУ „Иван Хаджийски“ (днешната сграда на начален етап).

На 4-ти юли 1925 г. с протокол се учредява дарителски фонд с капитал от 10 000 лв  за строителство и 1 000 лв за награди.

Днес, 96 години по-късно, неговият правнук Джон Бризби  връчи наградите на ученици, които проявиха творчески дух и талантливост и постигнаха отлични успехи в различни области през учебната 2020/2021 г.


В началото на тържествената церемония по връчването на наградите „Бризби” поздрав с песен поднесоха децата от вокална група „Дъга“ към ОУ „Иван Хаджийски“, с ръководител Ценка Банкова.

Сър Джон Бризби накратко припомни историята на наградата и връчи на учениците парични премии и грамоти.

От ОУ „Иван Хаджийски“  бяха наградени 8 ученици, от СУ „Климент Охридски“ – Троян и СУ „Васил Левски“ – Троян също по осем. От Професионална гимназия по механоелектротехника – Троян  и от Национална гимназия по приложни изкуства – Троян по трима и по един ученик от Национално училище за планински водачи „Васил Левски“ – с. Черни Осъм и Основно училище „Васил Левски“ – с. Орешак.